Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve diğer ülkelerde (Türkiye dahil) İngilizce eğitim veren üniversitelerdeki mühendislik ve sosyal bilimler başta olmak üzere ( tıp ve hukuk hariç) yüksek lisans ve doktora eğitimi alabilmek için girilmesi gereken bir sınavdır.
GRE skoru talep etmeyen bazı üniversiteler olmasına rağmen seçkin üniversitelerin hemen hepsi bu sınava girmiş olmayı şart koşmaktadır. Ağustos 2011’ de revize edilen GRE sınavı, öğrenciler için daha kullanışlı bir hale gelmiştir. Educational Testing Service (ETS) tarafından uygulanmaktadır.
Sınavda adayların, verbal reasoning, quantitative reasoning, critical thinking and analytical writing skills dair yetenekleri ölçülmektedir.
General ve Subject olmak üzere iki ayrı GRE sınavı vardır:
GRE General Test :
Genel kapsamlı bır sınav olup GRE sınavı kabul koşulu olarak belirlenmiş olan tüm yüksek lisans ve doktora programlarına başvuran öğrenciler tarafından alınması gerekmektedir. Sözel, sayısal ve analitik yazma bölümlerinden oluşan GRE sınavı yaklaşık 4 saat sürmektedir.
- Verbal Reasoning — Yazılı metinleri analiz etme, değerlendirme ve bunlardan yapacağınız çıkarımlar ölçülür.
- Quantitative Reasoning — Sınavın sayısal bölümüdür. Aritmetik, cebir ve geometri konularındaki problerden oluşur.
- Analytical Writing — Eleştirel ve analitik konsept içerisinde yazma becerilerinin ölçüldüğü bölümdür.
- Experimental – Deneysel bir bölümdür, puanlamaya dahil edilmez. Sınavda ya bu bölüm ya da anket bölümü karşınıza çıkabilir.
- Research – ETS tarafından uygulanan anketlerdir, puanlamaya dahil edilmezler. Sınavda bu bölüm veya deneysel bölüm karşınıza çıkabilir.
GRE Subject Tests:
8 bilim dalında lisansüstü öğrenim görmek isteyenlerin, seçtikleri alandaki yeterliliğini ölçmek için yapılmaktadır. Bazı öğretim kurumları General Test ile birlikte Subject testin de alınmasını istemektedir.
Biyokimya, Hücre ve Moleküler Biyoloji GRE Subject Testi : 3 bölüme ayrılmış 175 soru içerir.
Biyoloji : Hücresel ve moleküler biyoloji, organizma biyolojisi ve ekoloji-evrim olmak üzere 3 bölümde 200 soru içerir.
Kimya : Analitik, inoraganik, organik ve fiziksel kimya alanında 130 soru içerir.
Bilgisayar Bilimi : Software sistemleri ve metodolojisi, bilgisayar organizasyon ve mimarisi, teori ve matematik altyapısı konularında 70 soru içerir.
İngiliz Edebiyatı : Şiir, drama, biyografi, kompozisyon, kısa hikayeler, roman, kritikler, edebi teoriler ve dil tarihi konularında 230 soru içerir.
Matematik : Zorluk derecesi lisans eğitimine eşit olan 66 soru içerir.
Fizik : Mekanik, elektromanyetizm, optik ve dalga, termodinamik ve statik mekanik, kuantum mekaniği, atom fiziği, izafiyet teorisi konularında 100 soru içerir.
Psikoloji : Deneysel ve doğal psikoloji, sosyal bilimler ve genel konularda 210 soru içerir.
Hangi Kurumlar GRE sınavını kabul ediyor?
Amerika, Kanada, İngiltere, Avustralya gibi anadili İngilizce olan ülkelerin yanı sıra, eğitim dili İngilizce olan çoğu seçkin yükseköğretim kurumu, lisansüstü ve doktora başvurularında GRE sınavını kabul etmektedir.
GRE sınavı, Türkiye’de İstanbul, Ankara ve İzmir’ de Computer Based olarak uygulanmaktadır. GRE sınav başvurularınızı online olarak ETS’ nin web sitesinden yapabilirsiniz. Online olarak başvuru yapacak adayların, ETS sitesinde öncelikle bir kullanıcı hesabı oluşturmaları gerekmektedir. Ardından, teste girecekleri şehre göre bir sınav merkezi ve tarih seçerek başvurularını yapabilirler. Sınav başvurularınız danışmanlarımız tarafından da yapılabilmektedir.
Sınav Merkezleri:
İstanbul : Test Hizmetleri – Gayrettepe/İstanbul
Ankara : Turkish - American Association
İzmir : Turkish - American Association
Sınava 12 ayda maximum 5 defa girebilirsiniz ve 2 sınav arasında en az 1 ay süre olması gerekmektedir.
Sınav ücreti 205 $ dır.