GMAT (Graduate Management Admission Test), Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere, Avustralya ve diğer ülkelerde (Türkiye dahil) İngilizce eğitim veren üniversitelerde işletme, pazarlama, finans gibi alanlarda yüksek lisans, MBA veya doktora yapacak öğrencilerin girmesi gereken bir sınavdır. Dünya genelinde 5200’ün üzerinde yüksek lisans programı GMAT’ ı kabul kriteri olarak kullanmaktadır.
Sınavın amacı, öğrencilerin sayısal, sözel e analitik problem çözme yeteneklerini, İngilizce’yi kullanabilme ve okuduğunuzu anlama seviyelerini ölçer.
GMAT:
*sayısal (quantitative)
*sözel (verbal)
*kompozisyon (analytical writing) olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır.
Sınav sırasında sorular zorluk derecesine göre ayrılır, GMAT soru bankasından otomatik olarak seçilir ve ekranda birer birer görünür. Her soru için bir cevap hakkınız vardır ve geri dönüp cevabınızı düzeltmeniz mümkün değildir.
İlk soru her zaman orta derecede zor olur, takip eden soruların seviyesi bir önceki cevabınıza göre belirlenir. Seviyenizi belirlemek için bilgisayar birkaç tane çok zor ve çok kolay soru sorar. Herhangi bir soruyu yanlış cevaplamanız halinde bir sonraki soru size daha kolay gelecek bir seviyede olacaktır. Pek çok üniversite öğrencilerin spesifik analitik yeteneklerinin değerlendirilmesi için GMAT testini esas almaktadır. GMAT sınavından en az 200 en çok 800 puan alınır. Amerika’daki üniversitelerin büyük çoğunluğu 600 ve üstü puanı kabul eder.
Sonuçlar 5 yıl geçerlidir. Sınav 3,5 saat sürmektedir.
Sınav ücreti 250 USD’dir. Sınava telefon, posta veya faks ile başvurulabilir.
Türkiye'de GMAT testinin yapıldığı merkezler İstanbul ve Ankara’dır.